Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.27

Ginzeng merevedési problémákra

Áttekintés

 

Sok férfi tapasztalja a merevedési zavar tüneteit ahogyan idősödik. Impotenciaként is ismert, a merevedési zavar időleges vagy hosszabban fennálló képtelenség az erekció megtartására. Amikor a merevedési zavar sokszor jelentkezik, egy másik, megbúvó rendellenesség kezelése lehet a megoldás.

Éppen ezért, a merevedési zavart fontos kezelni. Az életmód megváltoztatásával, gyógyszerekkel, alternatív gyógymódokkal, hogy az egészséges szexuális élet visszaálljon. 

 

Merevedési zavarok kezelése

 

A merevedési zavarokat okozhatja pszichológiai ok, trauma. Olyan pszichológiai oka lehet, mint a cukorbetegség, idegprobléma vagy a szívbetegség. Olyan életmódbeli változások, mint a fogyás, a rendszeres edzés, az alkoholtól vagy a dohányzástól tartózkodás hasznos lehet a merevedési zavarok elleni küzdelemben. 

 

Az életmódbeli változások nem mindig elegendőek a tünetek enyhítésére. Szerencsére, a gyógyszerek sokszor hatékonyak a kezelésében. Egy másik opció, az olyan gyógyszerek amik tágítják az ereket. Olyan gyógykészítmények mint a ginzeng is segíthetnek a problémán. Beszéljen kezelőorvosával mielőtt bármilyen készítményt szedne. 

 

Mi is a koreai vörös ginzeng? 

A koreai vörös ginzeng Ázsiában nő.Néha ázsiai ginzengként, kínai ginzengként vagy panax ginzengként ismerik.A koreai vörös ginzenget nem szabad a szibériai vagy az amerikai ginzenggel összekeverni, hiszen ezek más növények, amik más igényeket elégítenek ki. 

A ginzeng gyökér gyógykészítmény ami étrend kiegészítő formában van jelen. A növénynek öt évig kell nőnie mielőtt felhasználhatóvá válik. Ez azt jelenti, hogy a magas minőségű koreai vörös ginzeng drága. A szárított, de nem kezelt gyökér a fehér ginzeng. A gyökér ami szárított és gőzöölésen ment keresztül pedig a vörös ginzeng.

Mellette

 1. A koreai ginzeng javít az ember éberségén és a merevedési zavarokra is megoldást jelenthet. 

 2. A ginzeng segít megelőzni a megfázásokat és a szívbetegségek tüneteit is enyhíti.  

 

Ellene

 1. Az FDA által nem jóváhagyott a merevedési zavarok kezelésére

 2. A ginzeng más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet és a koffein hatását is erősítheti. 

Hagyományos alkalmazásai a ginzengnek

A koreai vörös ginzenget századok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban egy általános gyógyszerként. Használatai:

 • javítja az immunrendszert

 • a szív egészségét javítja 

 • Hatékony a cukorbetegség ellen

 • Növeli az energiát

 • Csökkenti a stresszt

 • Impotencia ellen

Azt mondják, hogy a gyökér az emberi testre hasonlít. Kezek és lábak helyett hajtásai vannak.Ennek a hasonlóságnak a mentén gondolták a régmúlt győgyfűkészítői, hogy az egész test egészségét szolgálja a ginzeng. Manapság már kutatások is igazolják a ginzeng gyógyító hatását.

A koreai vörös ginzeng és a merevedési zavarok. 

A koreai vörös ginzenget régóta használják az impotencia ellen. De a kutatók most a hatékonyságát kutatják. Egy tanulmányban, 45 férfi merevedési zavarral kapott koreai vörös ginzenget vagy placebot. 

A férfiak akik a gyógynövényből kaptak 900 milligrammot vettek be, háromszor egy nap, 8 héten át. A nyolcadik hét végén a ginzenget szedők jelentős javulást tapasztaltak a merevedési zavar hatásában. A kutatók ezután megállapították, hogy a koreai vörös ginzeng hatásos alternatív gyógymód lehet a merevedési zavarra.

A ginzeng nőknél

Sok nő a menopauza során megtapasztalja szexuális életének csökkenését. Egy másik tanulmány menopauzás nőkön vizsgálta a koreai vörös ginzeng hatását. A tanulmányban 32 nő kapott vagy 3 adagnyi gizenget vagy placebot. Akik a ginzeng készítményből fogyasztottak, a szexuális életük javulását tapasztalták meg, mellékhatások nélkül. A kutatók megállapították, hogy a koreai vörös ginzeng segíthet a normális szexuális élet helyreállításában a menopauzás nőknél.

A ginzeng más hatásai

Néhány kutatás arra utal, hogy a ginzeng segíthet a rák elleni küzdelemben. A ginzeng segíthet a vastagbélrák megelőzésében.A ginzeng segíthet a kemoterápia alatt is, közérzetjavító hatása van.

Ezen felül néhány kutatás arra mutatott rá, hogy a ginzeng a tumorsejtek terjedését is megállíthatja. Más kutatás pedig a rák miatti krónikus fáradtság potenciális legyőzőjeként mutatja be a ginzenget. 

A ginzeng segít megelőzni a megfázásokat és a szívbetegségek tüneteit.  A ginzeng az éberséget is fokozhatja, csökkentheti a stresszt és növelheti a kitartást. 

A ginzeng formái

Amikor ginzeng készítményeket vásárlunk, győződjünk meg róla, hogy a ginzeng fajtája egyértelműen fel van tüntetve. A fehér és a vörös ginzeng is elérhető a boltok polcain.  Ettől függetlenül a kutatások főleg a vörös ginzengről szólnak.

A ginzeng folyadék, por és kapszula formában lelhető fel. Lehet szárított ginzeng gyökeret is kapni, ami forró vízben teaként készíthetünk el. 

Kezelőorvosával beszélje meg a normális adagot, sose vegyen be többet mint amennyi javallott.

Mellékhatások 

A ginzeng rövidtávú használata biztonságosnak mondható a legtöbb embernek. Hosszútávon lehetnek ugyanakkor más hatásai is a testre.

A mellékhatások nem jelentkeznek minden ginzeng használónál. A leggyakoribb mellékhatás az alvási probléma, a kevésbé gyakoribbak: 

 • Menstruációs zavarok

 • Megnövekedett pulzus

 • Megnövekedett vérnyomás

 • fejfájás

 • hasmenés

 • szédülés

 • kiütések

Kockázatok és veszélyek

Közepesen veszélyes, hogy a ginzeng más gyógyszerekkel kölcsönhatásba lép. Beszéljen kezelőorvosával, ha szed:

 • Vérnyomás gyógyszert

 • vérhigító

 • monoamine oxidase gátló

 • stimulánst

 • Immunrendszer szupresszánst

 • Cukorbetegségre inzulint

Kerülje el a ginzeng és a koffein együttes használatát, hiszen a ginzeng felerősítheti a koffein hatásait.

A ginzeng ellen és mellett

A ginzeng viszonylag megfizethető és szabadon elérhető bárkinek. Beveheti kapszulaként, porként, teaként vagy italban feloldva. A ginzeng energiánk pótlására is kitűnő. 

A ginzeng önmagában nem kezeli a merevedési problémákat, ezeket ki kell egészíteni egészséges szokásokkal, mint azt néhány kutatás sugallta. Ezen felül, a ginzeng nem FDA által elismert. Mint a legtöbb gyógykészítmény, a ginzeng gyógyhatása sem teljesen ismert. Óvatosan szedje a ginzenget és beszéljen kezelőorvosával.

Kitekintés

A koreai vörös ginzeng segít merevedési zavarán. De mint más készítmények, ez sem helyettesíti az orvosi ellátást. Beszéljen kezelőorvosával mielőtt a merevedési zavarára ginzenget vesz be.  Habár a kutatások arra mutatnak, hogy a vörös ginzeng hatékony a merevedési zavar ellen, lehetséges, hogy néha nem reagál a testünk a ginzengre. Több kutatással a vörös ginzeng a merevedési problémák megbízható ellenszere lehet.